Haraiva

Om Haraiva

Företagsnamnet Haraiva kommer från den antika staden Haraiva, idag Herat, i nordvästra Afghanistan.

Under medeltiden var platsen en av de främsta i regionen Khorassan, liksom huvudstad i det Timuridiska riket. Med sitt geografiska läge har staden också fungerat som ett vägskäl mellan österländska och västerländska civilisationer. Den äldre arkitektur som finns kvar idag är ett eko av historiska epoker med moskéer, kyrkor och kulturinrättningar för poeter, författare och konstnärer. Herat är därför känt som kulturens stad – men också som vetenskapens stad.

Området ligger längs Sidenvägen och har under årtusenden varit en viktig plats för odling och export av exklusiva grödor.

Haraiva har historiskt kallats ”Centralasiens kornbod” och lever än idag på sin produktion av frukt, saffran och andra kryddor. Tack vare att floden Hari rinner i närheten är jorden mycket bördig och omgärdad av gröna betesmarker. Ordet ’hari’ kommer från det gamla persiska ordet ’hario’, vilket betyder ’forsande’ eller ’brusande’. Utöver flodens betydelse för jordbruket ligger en stor del av framgången i det tempererade klimatet. Våren är behaglig, sommaren varm, hösten mild och vintern inte alltför kall – perfekta förutsättningar för att odla och skörda de allra bästa saffransblommorna.

Vi på företaget Haraiva har rötter i denna region och vill stödja en hållbar utveckling där.

De sociala aspekterna ligger oss extra varmt om hjärtat, så vi skänker en del av vinsten till undervisning av utsatta barn i Afghanistan. På så sätt får de en bättre chans att klara sig ekonomiskt, samtidigt som de lär sig mer om sin värdefulla natur och kultur. Genom att köpa Haraivas produkter hjälper du oss i detta välgörenhetsarbete.

saffranskrokus
saffranskrokus
Haraiva saffran
Haraiva saffran